gallery/sam_4860

 

10 juli 2018 - LINK BLOG WORDPRESS

Meer over mijn 2018 avontuur kan je lezen en vooral zien op mijn blog van http://niekonderweg2.wordpress.com.

 

Op vrijdag 10 mei 2018 ben ik gestart in Irun op de grens Frankrijk en Spanje om op maandag 18 juni 2018 aan te komen in Santiago de Compostela. Twee dagen later in Finisterre en te eindigen op donderdag 21 juni 2018 in Muxia. 41 dagen en 1100 kilometer 'niekonderweg' over vreemde wegen door noordwest Spanje in de Spaanse natuur soms in mijn tentje dichtbij de geluiden. Het weer was erg wisselend met temperaturen tussen de 6 en 31 graden in de regen en met de zon en natuurlijk weer leuke ontmoetingen gehad en het is altijd 'a good day for a walk'. 

 

 

8 april 2018 - Laren - Hellendoorn

Over de Dochterseweg vervolgde ik mijn weg naar Laren. Langs het spoor en door een stil stukje Achterhoek. Het cafe op de route in Laren was open en daar nam ik mijn kop koffie en waste mijn handen en gezicht in het toilet. Na Laren wandelde ik over het Landgoed van huis Verwolde met de oudste eik van Nederland, prachtig zo vroeg in de ochtend. Hierna volgde een lang stuk recht toe recht aan tot aan Holten, enkele boerderijen bieden koffie en wat versnaperingen aan om de lange weg te doorbreken. In Holten maar eens een goed ontbijtje genomen met spiegeleieren en patat op het terras van de plaatselijke cafetaria. Helaas waren de winkels gesloten en kon ik geen inkopen doen. Hier begint de route over de Sallandse heuvelrug en gelukkig was het zondag en lekker weer waardoor ik niet alleen over de heuvels mijn weg vervolgde. Ik voelde wat vermoeidheid maar had nog 15 km voor de boeg naar camping Twilhaar. Net als de heuvels in Zuid-Limburg, rond Nijmegen en Amerongen voel ik mij hier het beste thuis. Achter iedere bocht weer een nieuw uitzicht. Genietend van de vergezichten richting Apeldoorn liep de middag ten einde en besloot ik vlak voor de camping van het pieterpad af te wijken voor een heerlijk koud biertje ad rand van Nijverdal. Helaas was het een all inclusive restaurant dus half Salland was daar uit een sallands bord met een sallandse lepel aan het eten. Camping Twilhaar ligt wel in de bossen maar de provinciale weg kan je goed horen. Tentje opzetten en nu goed op een mooi vlak stukje op het trekkersveldje en genieten van de vinkjes en andere vogels die even langs kwamen. Vorig jaar was ik hier ook op mijn fietstochtje naar Haselünne en heb daar een bijzonder mooie ervaring van spontane ontmoetingen gehad met Iris en haar oude Camper met de slak. Gelukkig een heerlijke warme douche, administratie regelen en met de kippen op stok na bijna 35km. Morgen terug naar Nijverdal voor een bijzondere reis door het oosten van het land met de trein om weer in Vorden te komen. Blauwnet, Arriva en de NS heerlijk onoverzichtelijk geen buitenlander die hier chocola van kan maken, hahaha, zoals ik.

 

april 2018 - Pieterpad vervolg 

Mijn middagrit van een paar pakjes stelde mij in de gelegenheid om snel mijn rugzak te vullen met mijn slaapzak, matras, kussen wat warme kleren en wat gewicht om aan de 17kg te komen. Op mijn gps in de ochtend al 4 etappes van het Pieterpad gezet van Vorden tot aan Hellendoorn. Zaterdagmiddag om kwart voor vijf begon ik bij het station van Vorden waar ik mijn auto geparkeerd had. Tuurlijk een fles cola, witte wijn, nootjes, een slaatje als diner en muesli-repen voor het ontbijt gekocht in de plaatselijke AH. 

Het eerste deel richting Laren loopt over de 8 kastelenroute en zowaar weer bos-anemoontjes en -viooltjes gezien, herinneringen aan mijn eerdere camino's in het voorjaar. Ik had een boerencamping bij Laren uitgezocht maar besloot toch om van de laatste zonnestralen te genieten en langs de Berkel vond ik mijn plekje. Aan de overkant het bos en dichtbij de Staringkoepel met het pontje. De keffende!! meerkoeten en de verschillende zingende en fluitende vogels vergezelde mij en de zon verdween langzaam achter de sluierbewolking. Bijna windstil dit zijn mijn mooiste avonden. Slechts een nachtvisser aan de andere kant van de brug. Die nacht was het helder met een prachtige mooie sterrennacht. Rond 5 uur word ik meestal wakker en nu ook met een koude neus, Het zal zo rond de 6 gr geweest zijn, kouweneuze-nachten. Om 8 uur eruit en de condens aan de binnenkant van mijn nieuwe tentje gaf mij een kortstondige douche toen ik de tent uitkroop. Het hoort erbij en kon ik gelijk de slaap uit mijn ogen wassen en mijn lenzen in doen. Om 9 uur over de stille dochterenseweg richting laren voor mijn kop koffie. Die dag zouden de koeien ook de wei in gaan en een pad had de paddentrek niet overleefd, deze lag echt bijna plat op apegapen midden op de weg. Daarna richting de mij bekende natuurcamping Twilhaar bij het Nijverdal over de Sallandse heuvelrug.  

 

maart 2018 - Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn in volle gang voor weer een nieuw avontuur richting Santiago de Compostela. Inmiddels is het 2 jaar geleden dat ik een pelgrimsroute volledig gewandeld heb van Barcelona naar Muxia. 

Na meer dan een half jaar pakjesman te zijn geweest met weken van 50 uur en meer heb ik weer voldoende spaarcenten en nieuw opgebouwd ww-recht om er tussen uit te gaan. Nieuwe schoenen en een nieuw tentje waren de belangrijkste aankopen en het eerste mooie weekend in april was de aanleiding om alles weer eens uit te proberen.

In januari had ik al met Saskia een wandeling van 17 km gemaakt ter voorbereiding op onze camino's door de bossen van Driebergen, Zeist en de Treek. Zij gaat de Camino Frances lopen en 3 weken eerder start ik met de camino del norte.

Op 18 maart heb ik in Roermond met Saskia de pelgrimszegen mogen ontvangen in de kathedraal onder begeleiding van het broederschap van Jacobus de Meerdere en de eerste stempels in mijn nieuwe pelgrimspaspoort laten zetten. Hennie en Paul waren er ook zij gaan ook starten op 7 mei fietsend vanuit Capelle aan de Ijssel. 's Ochtends zijn zij in de sneeuw naar de kathedraal komen fietsen, super hoor.

Later in maart heb ik stiekem in de kou en regen één middag van Driebergen (Heidestein) naar de zandafgraving van Maarn en weer terug met de 17kg zware rugzak gewandeld. Dat waren 17 loodzware kilometers maar na een lekker biertje in de Bergse Bossen ging het weer soepeler.

 

gallery/camino2018